Skip to Content

Propelleraxeltätning

6 svar [Senaste inlägg]
Puff
User offline. Last seen 6 år 48 veckor ago. Offline
Medlem: 2009-03-12

Först, alla heder åt den nya fina sajten.

Nu över till handfasta grejer som snart behöver ordnas.

Är det någon som har erfarenhet av att byta propellleraxeltätningen. Det är något jag måste ta tag i och jag fasar för hur att få loss bultarna som håller propellaxeln fast i "motorblocket". Kommer förmodligen vara orubbbara. Är det någon som prövat och eventuellt har något tips om hur att smidigt få loss det?

Adela - 79
User offline. Last seen 15 år 4 veckor ago. Offline
Medlem: 2009-03-17
Jag har bytt tätningar på min

Jag har bytt tätningar på min Delta. Det var inga problem att få loss bultarna vid motorn inte heller de som klämmer fast axeln vid fästet. När jag bytte tätningar passade jag på att släppa ned rodret (ta bort nedre roder lagringen via några genomgående bultar med mutter)och dra ur propelleraxeln så att det bakre vattensmorda lagret kunde bytas. Detta medförde att genomföringen blev helt tät och en massa vibrationer försvann. själva genomföringen var inga problem att byta.

Puff
User offline. Last seen 6 år 48 veckor ago. Offline
Medlem: 2009-03-12
Tack för input. Räckte det

Tack för input. Räckte det med att bara släppa ner rodret för att kunna få ut axeln? Vet du specifikationen till det bakre lagret? För roderstocken tar väl emot? I mitt fall skulle jag behöva gräva en grop.

Jag drog sönder en bult till propelleraxelfästet och skaffade nytt från Sjöbergs Marin i Sthlm (tack för snabb service!). Yanmar har nu slutat med gjutjärnet (jag fick det bland de sista i lager) utan de nya är i stål och dubbelt så dyra! Dessutom skaffades då de tätringar som används i propelleraxeltätningen som också kommer från Yanmar, tydligen standard.

Sigge
User offline. Last seen 14 år 47 veckor ago. Offline
Medlem: 2009-03-08
Propelleraxeltätning Puff

Hejsan Puff!

1. Använd en bra, välpassande, ringnyckel eller hylsa av 6-kanttyp. Glöm något annat alternativ. Runddragna skruvskallar beror till mycket stor del av dåliga verktyg. Om ni saknar ett vettigt verktyg, låna eller köp ett för ändamålet.
2. Se till att rensa så mycket du kan runt arbetsstället, allt för att kunna få riktig arbetsställning och undvika sår i händerna när skruvarna väl släpper.
3. Knacka på skruvskallarna med en liten hammare utan att deformera själva skruvskallen.
4. Försök att använda ett så långt nyckelskaft som möjligt.
5. Passa in den nyckel som ska användas noga. När allt verkar stämma, ryck loss skruven. Att segdra ökar bara risken för att man slinter och så får man en deformaterad skruvskalle som följd.
6. Om ni ändå inte får loss skruvarna, leta efter en annan bättre nyckeltyp. Knacka på skruvarna igen. Om man kan knacka ganska så kraftigt på skruvarna samtidigt som man drar för att lossa dem så kan det underlätta.

Lycka till.

/Sigge Delta 115

Puff
User offline. Last seen 6 år 48 veckor ago. Offline
Medlem: 2009-03-12
Tack för rediga råd. Det är

Tack för rediga råd. Det är nu lossat!

Puff
User offline. Last seen 6 år 48 veckor ago. Offline
Medlem: 2009-03-12
Svarar mig själv för att se

Svarar mig själv för att se om funktionen funkar. Alla inlägg är ju 0 besvarade!
Hursomhelst bultarna som klämmer kring axeln sitter stenhårt och jag har inte modet att (eller verktyget) för att dra ännu hårdare. Får försöka hitta "proffs".

admin
User offline. Last seen 9 år 43 veckor ago. Offline
Medlem: 2009-02-26
Går det att byta tätningarna

Går det att byta tätningarna utan att sänka ned rodret och demontera hela axeln?